Foto: Privat

Foto: Privat

Petter Kittelsen - kontorleder hos Norconsult Otta

Jeg er født i Kristiansand, men har bodd i Nord-Gudbrandsdalen siden 2005. Her bor jeg sammen med kona mi Kari og våre tre barn. Jeg jobber som kontorleder hos Norconsult Otta.

Banalt nok flyttet vi hit fordi begge fikk jobb etter studiene, og vi fant en fin plass å bo som kostet like mye å leie som et rom i et kollektiv på Majorstua. Både jeg og kona fikk tilbud om vikariat etter studiene i Oslo, og vi tok valget om å flytte til Nord-Gudbrandsdalen. Etter hvert ble det klart for oss begge at dersom vi klarte å skape vår egen arbeidsplass, ville vi ha en tryggere og mer interessant arbeidsplass enn om vi gikk fra vikariat til vikariat.
I 2008 startet jeg som rådgivende ingeniør på Otta, og etter hvert ble det såpass med oppdrag at jeg kunne ansette flere. I 2014 solgte vi bedriften til Norconsult, og veksten har absolutt vokst videre etter det. I dag er vi 13 ansatte på kontoret og har utviklet et bra flerfaglig miljø.

Hverdagen her er nok lik mange andre steder. Jeg tror hverdagen henger mer sammen med livssituasjon enn hvor man bor. Som for barnefamilier flest handler min hverdag om å få hverdagen til å gå opp med skole, jobb og fritidsaktiviteter. Siden det stort sett er plass til alle på de fritidsaktivitetene vi har valgt, deltar hele familien. For meg er det en ekstra dimensjon at familien kan gjøre noe sammen og at ikke alt er inndelt i aldersgrupper.

Småbarnsforeldre har vel begrenset grad av egentid til hobbyer, i alle fall føles det slik ut for oss. Derfor blir det å få med seg ungene på det vi synes er gøy, f.eks fjellturer, jakt, sykling og generelt friluftsaktiviteter. Vi bor jo i et område hvor det er skiføre seks måneder i året, og det synes jeg vi må utnytte. Jeg har aldri forstått hvorfor man skal bruke så mye ressurser på en grønn fotballbane 12 måneder i året.

I helgene gjør vi ett eller annet. Denne helga skal vi snekre terrasse som dessverre ikke ble ferdig før sommerferien, eller så drar vi på hytta. 30 minutters kjøretur for å komme til høyfjellet er en luksus man fort glemmer når man bor her, men som man får få andre plasser på Østlandet.

Det er en grunn til at Oppland er landets hyttefylke nummer én, det er nemlig et enormt utvalg av områder hvor man kan drive fysisk aktivitet ute i naturen. Å ta en treningstur på ski over Furusjøen mens nordlyset bølger over himmelen på en helt vanlig onsdag, er kvalitetsopplevelser jeg tror vi ikke forstår verdien av. Jeg tror at det ikke blir mer moro enn man lager selv, og her finnes arenaer for de fleste innfall.

Da jeg flyttet hit, savnet jeg et mer variert kino- og kulturtilbud. Men med streaming og bedre økonomi, har man tross alt tilgang på stort sett det samme som i Oslo. Ingen av mine venner i Oslo er årlig i operaen heller, så da er det i så fall muligheten til spontanturer man går glipp av.

Ved å bo utenfor de store byene i Norge, har man lavere boutgifter. Det gir et stort økonomisk handlingsrom som man enten kan bruke på å bo i et større hus, jobbe mindre eller ha litt ekstra reserver. For vår familie som liker friluftsliv og aktivitet, har vi jo Norges lekegrind rett utenfor døra. At samfunnet er oversiktlig gjør det jo også trygt. Skulle noe skje, er nok ikke hjelpen langt unna. Man trenger ikke gps-overvåkning på barna når det er et helt nabolag som følger med.

Min opplevelse er at hvis du tar litt initiativ og engasjerer deg i et eller annet, skal det ikke mye til før folk tar kontakt. Her som ellers i verden finnes det jo folk som man ikke går helt overens med. Det er dårlig med bli-kjent-fester som man hadde i studietida, men det er det vel egentlig i byene også. Mitt inntrykk er at man er rause med hverandre, og er vant til at folk tenker og gjør litt ulikt fra seg selv. Det er en stor verdi.

Uansett hvor man flytter, vil det alltid være slik at man kommer inn i et miljø der «alle andre» er bedre kjent enn deg selv. I Nord-Gudbrandsdal er det nok flere som har bodd her lenge eller flytter tilbake til området hvor de har vokst opp. Jeg tror at det gjør at samfunnet får litt mer inngrodde vaner, og at det forventes at man gjør ting slik det alltid har vært gjort. Hvis man ikke er redd for å være litt mer synlig, er det mange arenaer å drive utvikling på i denne regionen.  Her trenger vi nysgjerrige personer som klarer å se ting på en ny måte, utfordre og selv bli utfordret. Det kan skape mye vekst og utvikling.


Har du spørsmål til Petter om livet i Nord-Gudbrandsdal? 

Telefon: 41354577 Mail: petter.kittelsen@norconsult.com