Foto: Privat

Foto: Privat

Nina Holum - Sauebonde og helsesekretær

Hei, jeg er Nina!

Jeg er 30 år, og bor på Dovre sammen med samboeren min, og tre jenter.

For noen år siden tok jeg over gården etter pappa, og jobber nå som sauebonde. I tillegg er jeg utdannet helsesekretær, og jobber som vikar på Dovre Legesenter.

Jeg er født og oppvokst her, og er fjerde generasjon som driver med dyrehold på Holum gard. Jeg er veldig hjemmekjær, elsker livet på gården og med tilgang på fjellene rundt meg. Jeg har alltid trivdes med dyr rundt meg, og har hatt hund og sau så lenge jeg husker.

Oppveksten min dreide seg mye om jakt, friluftsliv og dyr og dette har ført til at jeg er veldig interessert i alt dette. Samboeren min er også sauebonde, og deler de samme interessene som meg. Vi er mye med venner og familie, på fjell- og skogsturer av alle slag.

Min typiske hverdag kommer veldig an på hvilken årstid vi er inne i: I mai-juni er hverdagen min fylt med sau, lamming, sau på vårbeite og videre til utmarksbeite. I juni-august så jobber jeg med campingen vår, høsten er sausanking, sorterting, veiing, kåring av vær og sende sau til slakt. Vinterhalvåret er roligere som sauebonde, så da jobber jeg mer ved siden av. Og innimellom alt dette kommer det vanlige som å være mamma til Vanessa og Victoria. Helgene våre består som regel av fjellturer, skogsturer, jakt eller bare å være med venner og familie.

Den største fordelen med å bo her synes jeg helt klart er at man har en slående vakker natur på alle kanter her! I tillegg synes jeg det er deilig å slippe og bo i byen, det er billigere bomuligheter, og man slipper kø til og fra jobb. Jeg savner tidvis en bedre lekeplass/friareal til de minste. En stor plass med mange lekestativ, sittegrupper og gressareal hadde Dombås trengt, ikke bare for de lokale, men for alle turister som reiser igjennom året rundt.

Jeg mener at politikerne og andre med innflytelse må gjøre det attraktivt å bo her økonomisk, praktisk og skape trivsel for store og små. Men det er allerede helt topp og bo her i Nord-Gudbrandsdalen. Vi har mange forskjellige aktiviteter og arrangement i de forskjellige kommunene, fin natur som er lett tilgjengelig for alle og det meste vi trenger av butikker og lignende.

Om man flytter til bygda og har interesse for det som hører med å bo i ei bygd, så tror jeg at man finner likesinna folk hvor som helst. Men klart, det er sikkert skummelt på sin måte, siden man flytter til et mindre sted der folk kjenner alle og er allerede etablert i sitt miljø. For å komme i kontakt med folk her er det lurt å være med der det skjer ulike aktiviteter. Oppsøk sosiale sammenhenger som kafeer og slik, så møter du fort på folk. Noe vanskeligere er det jo selvfølgelig om man er med innadvendt og sjenert, men det gjelder i tilfelle overalt. Men møter du de lokale med et åpent sinn, og undersøker litt hva man kan finne på i rundt jobb/hobby/interesser/det sosiale i bygda er det enkelt å møte på folk!

nina1.jpg