IMG_6759.jpg

Martin Amble Ruge - Innholdsprodusent i Nasjonalparkriket

Jeg er Martin! Jeg er opprinnelig fra Røa i Oslo, og er en veldig fersk Nord-Gudbrandsdøl. Jeg flytta nemlig fra Oslo og hit med kone og barn i mai 2018.

Vi følte begge at tiden var moden for å bryte opp og prøve noe nytt, og vi ville ut av byen og nærmere fjell, fiske og vinter. Men siden jeg er utdannet som Art Director, trodde jeg ikke at jeg kunne få noen interessante jobber utenfor byen. Men så dukket plutselig stillingen som innholdsprodusent for Nasjonalparkriket opp, og da jeg fikk jobben hoppet vi i det og bestemte oss for å flytte til Dombås.

Den største frykten jeg hadde da vi kjørte oppover Gudbrandsdalen med flyttelasset, var om vi hadde driti oss skikkelig ut og at vi aldri burde ha gitt opp jobbene våre og livet i Oslo. Jeg kjente nesten ingen her, og vi flyttet fra alle vennene våre i byen. Det tok akkurat én tur i skogen bak huset vårt før frykten forsvant. I dag kan jeg ikke se for meg noe bedre valg enn det vi gjorde.

Da vi bodde i byen gikk helgene til å sette seg i bilen og reise til fjellet, og bruke hele helgen på være på én tur. Nå som vi bor så tett på naturopplevelsene kan vi bruke formiddagen til å gå en topptur med bæremeis, og på ettermiddagen kan vi dra og fiske.

Hverdagen er imidlertid ganske lik som i byen, med levering, jobb, henting, middagslaging osv. Men jeg synes likevel at vi rekker mer av ting vi liker å gjøre her oppe. Arbeidsdagen min er ganske variert. Noen dager sitter jeg inne på kontoret og redigerer film eller bilder som skal brukes i våre kanaler. Andre dager er jeg ute på turer over f.eks Besseggen, klapper elger på Glittersjå eller sykler Tour de Dovre med Funkibator.

IMG_3057.JPG

Jeg kjente ingen her da jeg flyttet opp, men det gikk overraskende fort å bli kjent med folk. Det var fint å oppleve at så mange kom bort til oss på butikken, ønsket oss velkommen og spurte hvordan vi trivdes. Mange tilbydde sin hjelp til oppussing og flytting. Mange  flytter til en bygd fordi stedet kan tilby aktiviteter eller opplevelser man selv setter høyt. Sannsynligheten er stor for at du møter likesinnede mens du er ute på tur, i elva og fisker eller på sykkeltur. Hvis ikke er det enkelt å komme i prat med folk, men som overalt ellers må du oppsøke dem og ikke bare vente på at de skal komme til deg.

Jeg mener Nord-Gudbrandsdalen er for lite  profilert mot unge folk. Før vi bestemte oss for å flytte til Dombås hadde jeg oppfatningen av at Nord-Gudbrandsdalen var litt traust, med lite lokalt engasjement og opphengt i gamle måter å gjøre ting på. Nå som vi har flyttet hit oppleves det som rake motsetningen. Det er stadig unge folk som flytter hit. Alle med et brennende engasjement om å løfte regionen. Det popper opp huber og kule bedrifter over alt. Jeg sitter i skrivende stund på TrollHub på Dombås.

Mitt største insidertips er kanskje at man i mye større grad kan være med å påvirke og utvikle egne ideer på et mindre sted, enn man kan i store byer. Det gir også følelse av mer tilhørighet og at du bidrar med noe. Her er det kortere vei til beslutningstagere og alle er stort sett positive til nye tanker og ideer.

Mitt tips om du vurderer å flytte: Hold for nesa og hopp i det!

IMG_3934.jpg

Har du spørsmål til Martin om livet i Nord-Gudbrandsdal?

Telefon: 986 78 673    Mail: martin.ruge@gmail.com